Bannen

We zijn met zo’n 220 leden! Al die leden zijn verspreid over een aantal leeftijdsgroepen, ‘bannen’ zoals we zeggen. In volgorde van jong naar oud zijn dit de kabouters, pagadders, jongknapen, knapen, jonghernieuwers, +16′ers en hernieuwers. En er is ook nog de leiding. Kies hieronder uit de schildjes de ban waarvan jij meer informatie wil.

Kabouters

Pagadders

Jongknapen

Knapen

Jonghernieuwers

+16

©2024 KSA Ten Briel – Alle rechten voorbehouden – Webteam: Maxim

 

Kabouters

De jongste leden van onze jeugdbeweging noemen we de Kabouters. KSA betekent voor hen spelen, spelen en nog eens spelen.

Ze kunnen zich op elke activiteit verwonderen over de nieuwe ervaringen die ze opdoen. Hun levendige fantasie zorgt ervoor dat ze op reis kunnen naar eender waar, met eender wie, om eender welk probleem op te lossen.

Leid(st)ers zijn tijdens deze reizen hun troost en toeverlaat. Alle jongens en meisjes uit het eerste en tweede leerjaar zijn Kabouters. Op zaterdag is er voor hen activiteit van 14u00 tot 17u00. In de zomervakantie staat er telkens, samen met de Pagadders en Jongknapen, een leuk kamp op het programma. Steeds het orgelpunt van een tof werkjaar.

Om de kinderen die voor de eerste maal meegaan wat te laten wennen aan het specifieke kampleven organiseren we ook ieder jaar een ‘Paaskamp’. We trekken er samen 3 dagen op uit. Zo kunnen de kinderen al eens kennis maken met het hele kampgebeuren.

Pagadders

De  Pagadders zitten halfweg hun carrière op de lagere school en zijn niet langer de jongste leden van onze jeugdbeweging. Het is een enthousiaste bende die al echt samen kan spelen. De spelletjes worden al wat complexer. Lang stilzitten is niet aan hen besteed, in onze jeugdbeweging kunnen ze bewegen en willen vanalles uitproberen wat thuis niet kan.

Alle jongens en meisjes uit het derde en vierde leerjaar zijn Pagadders. Op zaterdag is er voor hen activiteit van 14u00 tot 17u00. In de zomervakantie staat er telkens, samen met de Kabouters en Jongknapen, een leuk kamp op het programma. Steeds het orgelpunt van een tof werkjaar!

Ook voor de pagadders wordt er elke jaar een heus Paaskamp georganiseerd (2 overnachtingen)

Jongknapen

De Jongknapen vinden in KSA vooral actie en spanning. Ze mogen zelf al eens het initiatief nemen om de activiteiten wat op te vullen, al houdt de leiding wel steeds een oogje in het zeil. Ze zijn de waaghalzen van onze jeugdbeweging, die graag in competitie treden met elkaar. In KSA mogen ze echt bij de groep  horen en nieuwe vrienden leren kennen.

Alle jongens en meisjes uit het vijfde en zesde leerjaar zijn Jongknapen. Op zaterdag is er voor hen activiteit van 14u00 tot 17u00. In de zomervakantie staat er telkens, samen met de Kabouters en Pagadders, een leuk kamp op het programma. Steeds het orgelpunt van een tof werkjaar!

Ook voor de Jongknapen wordt er elke jaar een heus Paaskamp georganiseerd (2 overnachtingen).

Knapen

De leden van 12 tot 14 jaar heten in KSA de Knapen. Ze zijn stilaan ‘groot’ geworden en mogen de echte wereld gaan verkennen. Ze gebruiken de vrijheid die ze genieten als pubers om op avontuur te trekken. Ook in KSA kunnen ze met vanalles gaan experimenteren. Deze groep avonturiers is al redelijk zelfstandig geworden in al wat ze doen. De activiteiten worden al heel wat avontuurlijker en de vriendengroep heel wat hechter .

Alle jongens en meisjes van het eerste en tweede middelbaar zijn Knapen. De activiteiten zijn meestal op zaterdagmiddag van 14u00 tot 17u00, al durven we ook al eens ‘s avonds afspreken voor een casino, quiz, avondbosspel,…

De knapen trekken tijdens de zomer, samen met de Jonghernieuwers, steeds naar de Ardennen waar zij tenten leren opzetten, zelf hun potje koken, … Activiteiten als infiltratie, tweedaagse en sjorren bevorderen ongetwijfeld de groepsgeest.

Jonghernieuwers

KSA wordt voor de Jonghernieuwers een ontmoetingsplaats met vrienden. Ze zullen soms willen stilzitten om wat gezellig te babbelen, maar trekken er even graag eens samen op uit om de meest uiteenlopende stunten te beleven. De leiders zetten activiteiten op die een uitdaging vormen voor de leden en hen uitnodigen om samen te werken om hun doel te bereiken. Hierbij wordt al heel wat verantwoordelijkheid doorgespeeld naar de leden zelf en mag de groep geregeld zelf één en ander organiseren. In KSA mogen ze zichzelf zijn, los van de doordeweekse verplichtingen en verwachtingen.

Alle jongens en meisjes van het derde en vierde middelbaar zijn Jonghernieuwers. Ze hebben meestal op zaterdagavond activiteit. Veel sport, een dropping, bosspelen, bowling, … maar alles op het niveau van een jonge gast uit het derde of vierde middelbaar.

De Jonghernieuwers trekken tijdens de zomer, samen met de Knapen, steeds naar de Ardennen.  Activiteiten als infiltratie, tweedaagse en sjorren bevorderen ongetwijfeld de groepsgeest.

Tweejaarlijks wordt er ook door KSA-VSKJ-KSJ Nationaal “De Joepie” georganiseerd voor de jonghernieuwers. Dit is een vierdaagse wandeltocht van maar liefst 100 km die leidt naar stad X.

Na het laatste jaar Jonghernieuwer volgt nog één jaar als gastje, het +16-jaar.

+16

De +16′ers zijn alle jongens en meisjes uit het 5e middelbaar. Dit is het jaar dat ze volledig voorbereid worden op het leiding geven. Ze leren langzaamerhand om meer verantwoordelijkheid te nemen, activiteiten in elkaar te steken, om te gaan met de leden… Dit alles wordt verwerkt in een aantal interactieve sessies. Naast deze sessies zullen ze zelf ook nog activiteiten krijgen waarin ze zich nog eens volledig kunnen uitleven. Deze ban schrikt zeker niet terug voor een dropping, bosspel of zelfs de klassieke pleinspelen.

Hun activiteiten zullen meestal plaatsvinden op zaterdagavond, maar ook op zaterdagmiddag zullen zij vaak ingezet worden om mee leiding te geven aan één van onze jongere bannen. Dit is dan ook de beste manier om al de geziene theorie eens in te oefenen in de praktijk.

Voor deze ban staat in de zomer geen tentenkamp gepland, maar een fameuze 9-daagse fietstrektocht. Ze fietsen van plaats naar plaats om zo de groep nog wat hechter te maken en zich nog een laatste keer als ‘gastje’ te amuseren.