Tweejaarlijks wordt er door KSA Nationaal de “Joepie” georganiseerd voor de jonghernieuwers. Joepie is een trektocht die tijdens de tweede week van de paasvakantie (16-19 april) georganiseerd wordt voor alle Jonghernieuwers van Vlaanderen. Vier dagen lang gaan we samen op zoek naar de mysterieuze eindbestemming X. Onderweg komen we op de mooiste plekjes van het Vlaamse land.

Op dinsdag 16 april verzamelen alle deelnemende groepen zich op vier verzamelplaatsen, namelijk in Brugge, Gent, Mechelen en Hasselt. Vanuit die verzamelplaatsen vertrekken ze met de trein naar elf geheime startplaatsen, ook wel gekend als Y. Daar wordt het startschot gegeven voor vier dagen wandelplezier.

We zoeken zelf de weg via allerlei tochttechnieken. Bij de controleposten onderweg krijgen we telkens een stukje van de af te leggen weg in codevorm. We zorgen ook zelf voor ons eten en gaan in een slaapdorp zelf op zoek naar een plekje om te overnachten. Uiteraard staan er vele vrijwilligers tot hun dienst om ons naar het goede pad te leiden. ‘s Avonds in de slaapdorpen is er ook altijd een activiteit van de Joepie-organisatie voorzien.

Joepie, dat is veel wandelen. Maar daar houdt het niet bij op. Joepie is vooral de uitgelezen kans om elkaar en zichzelf te vinden. Het groepsgevoel dat daaruit voortvloeit, dat is wat Joepie uniek maakt.

Met 12 jonghernieuwers en 4 leiders doet onze KSA natuurlijk met plezier terug mee aan deze niet te onderschatten tocht!