Berten zag het levenslicht in 1993. We nemen je even terug naar de geboorte…

Het is algemeen geweten dat onze KSA een lange geschiedenis heeft: eind jaren ’30 begonnen zonder echte naam tot ergens in de jaren ’60 toen onze bond Ten Briel gedoopt werd. En nog eens dertig jaar later was er een groep leiders die vond dat KSA Ten Briel ook een logo moest hebben.

Het geluk was met ons, want in de leidersploeg zat al jaren niemand minder dan Tom Bovée en deze creatieveling studeerde Grafische Technieken. Tom was al jaren de man die voor de vormgeving van de De Droedel zorgde en deze ook opvrolijkte met allerlei leuke tekeningen (waaronder het typetje Van Brieleghem). En terwijl Tom in het voorjaar van 1993 verschillende ontwerpen uit zijn duim zoog, ging toenmalig secretaris Filip Maertens op zoek naar een drukkerij om het logo op t-shirts te drukken. Want zeg nu zelf: als je een logo ontwerpt, moet je het ook tonen!

Eind mei kwamen de offertes binnen en mocht de leidersploeg kiezen uit de meest geslaagde ontwerpen van Tom. Uit het legendarische verslag van Bondstaf 8 van 5 juli 1993 onthouden we dat het logo eigenlijk gebaseerd is op het nationale KSJ-KSA-VKSJ logo, de Noordzeegouw-tok en dat we er het jeugdige, speelse en spontane van KSA Ten Briel in terugvinden. En aangezien de t-shirts er moesten zijn voor het kabouter- en jongknapen kamp te Bornem, gingen Tom en Filip al snel met een diskette naar de drukker.

 

 

Twee logo’s die het net niet gehaald hebben.

 

 

 

Na de drukte van de kampen was het tijd voor een volgende stap: een KSA Ten Briel vlag. Uiteindelijk werd besloten om twee mooie geborduurde vlaggen te laten maken.

In 2003 werd het logo vernieuwd door leider Tom Brinckman (links). In het jaar 2005 volgde een nieuwe lading Ten Briel kledij. Er werden T-shirts en truien besteld waar ons nieuw logo nog steeds op prijkt.